Klicka på länken och läs hela standarden!

Chow Chow tillhör Grupp 5 - Spetsar och raser av urhundstyp!

Historik
I Kina har hundrasen chow chow funnits i tusentals år. Rasen var främst var mans hund och användes till jakt, drag, klövjning och vakt. Den användes också för att vakta templen i Kina. Ordet chow är pidginengelska och betyder mat och syftar på att en chow chow ibland även hamnade på matbordet. De första exemplaren kom till Europa redan på 1700-talet. I slutet av 1800-talet inleddes avelsarbetet i England och 1895 skrevs den första rasstandarden, som i stort sätt gäller än idag. 1920 registrerades den första individen Sverige.
Användningsområde
Chow chow bör först och främst ses som en ren sällskapshund, även om enstaka individer har lyckats inom agility, spår, bruksprov och liknande.
Hälsa
Inom rasen förekommer hälsoproblem som andningsproblem, entropion (inåtvända ögon lock) som i de flesta fall förekommer när det finns för mycket hud. Det finns även korsbandsskador och höftledsdysplasi (HD) och armbågsdysplasi (ED) problem att ta hänsyn till. Läs gärna mer i de rasspecifika avelsstrategierna (RAS) och de särskilda rasspecifika domaranvisningarna (SRD).
Egenskaper / Mentalitet
Chow chow är en lugn, stabil, och tystlåten ras. Den kräver inte så mycket från sin ägare så den passar den som önskar en trevlig lojal sällskapshund. Det ligger inte i dess natur att lyda sin ägares minsta vink. Det är ingen hund man cyklar eller springer med, men den följer oftast gärna med ut på långpromenader och uppskattar om den har tillgång till att kunna få ligga ute i trädgården. Till temperamentet är den självständig och trofast men aningen reserverad. Det är inte en hund som tycker om att stå i centrum utan är lite mer tillbakadragen till sin natur.
Storlek och utseende
Mankhöjd för hanar är 48-56 cm och tikar 46-51 cm. En chow chow ska vara rörlig, kompakt och väl samlad. Den ska vara tydligt välbalanserad med lejonlikt utseende. Rasen ska ha en stolt och värdig hållning. Svansen ska bäras väl över ryggen. Rasen ska ha blåsvart tunga och en karakteristisk pendlande gång. Färgen är enfärgat svart, röd, blå, fawn, crème eller vit, ofta skiftande, men inte i form av tecken eller fläckar.
Pälsvård
Chow chow förekommer i två pälsvarianter, kort och långhår. Den ska varken klippas eller trimmas och trots sin päls är pälsvården relativt enkel. En genomborstning per vecka räcker oftast, förutom vid fällning då det krävs lite mer. En valp kräver mer regelbunden borstning tills dess att den tappat sin valpull.
Övrigt
När man ser denna ras i full päls är den en oemotståndligt vacker syn. Det mest iögonfallande är balansen som byggs upp av den kraftiga, kompakta kroppen med dess ståtliga lejonman och dess speciella huvuduttryck. Typiska karakteristiska drag för rasen är dess blåsvarta tunga och pendlande gång. En chow chow ska ha värdighet samt självsäkerhet och vara stolt, aktiv och pigg.
Texten är kopierad från SKK